Al twee miljoen Zweden hebben om uiteenlopende redenen hun voor- of achternaam laten veranderen. Omdat hij te gewoontjes klinkt of een te alloche toon laat horen om een baan te krijgen. Ook is het in, om twee achternamen samen te smeden tot één. Als teken van “eeuwige” trouw. Geruststellend is dat na een huwelijkscrash de naam voor een habbekrats weer kan worden gescheiden. Want het gehussel met letters kent gunstige tarieven: ca. 180 euro voor een achternaam en 100 voor een voornaam.
Als de Zweedse golf van naamsveranderingen afzakt naar Nederland, dan zal dit grote gevolgen hebben voor de onze achternamen top-3. Een top-3 die nu nog bestaat uit De Jong (1), Jansen (2) en De Vries (3).
Doodgewone namen waar een cultureel simplisme aan kleeft. Heet u de Jong, dan heeft uw voorvader ten tijde van de Napoleontische naamsaanneming op een weinig creatieve manier willen aangeven dat hij een vader had met dezelfde voornaam. De families Jansen hebben een voorvader die Jan heeft geheten. Jan z´n familie dus. En de Friezen? Tja, die waren tijdens de verplichte-namen-jaren 1811 en 1812 al zeer patriottisch.
Ik adviseer de mensen die dolgraag met een meer aansprekende naam van die vermaledijde hoge plaats op het namenpodium willen springen, om simpelweg te wachten. Tot bijna alle ontevreden De Jongen en Jansens hun namen hebben laten verbouwen tot welklinkende originaliteit, zoals Brandtas, Kwakernaak of Van Blijderveen.
Ik verwacht dat De Vries zich als enige in de top-3 handhaaft. Sterker nog, De Vries zal met stip op één verschijnen. Want zolang het Friese volkslied in het Abe Lenstra Stadion van SC Heerenveen uit volle borst en eendrachtig wordt meegezongen en er wordt gefierljept alsof er geen bruggen bestaan, zal de naam De Vries niet ontdooien. Ik verwacht zelfs dat veel Nederlanders met een identiteitscrisis houvast zullen zoeken in die simpele, doch krachtige naam. En mocht er toch nog een De Vries zo gek zijn om zijn wortels door te snijden, dan moet zijn nieuwe naam wel Sietse Vliegen zijn.
Henk van Blijderveen
Tip: Wilt u meer weten over o.a. de geografische verspreiding en de betekenis van uw achternaam, typ hem dan eens in op de site van het Meertens Instituut.
Leibele zegt
De Vries is toch een Joodse achternaam?
Jan. zegt
Wanneer iemand zijn of haar naam wil veranderen, dan draagt dat de geur van verraad. Op zijn voordeligst zou je kunnen zeggen, dat dan de eigenwaarde niet zo heel erg diep geworteld is.
Ze apen misschien wel zieleadel na om niet miskend te worden, maar ten diepste vereenvoudigen ze zichzelf tot een uitgeklede caricatuur. Nu ik hier zo over nadenk, wie heeft eigenlijk het voorzetseltje “VAN” jouw naam binnen gesmokkeld Henk? Het klinkt zonder “van” al blij genoeg vind ik .
Ook zonder “van” spat je naam al uiteen in een vuurwerk van jubelende uitroepen,dat bijna Nieuwjaarsnacht trekken vertoont.
Met jouw naam kun je opgelucht bedenken dat je, ook als ex jongere, alle reden van bestaan hebt.
Met onwankelbare genegenheid en hartelijke groet.
PS: De grote illusie van de moderniteit is, dat bijna van ieder mens wordt gevergd een Einstein of een filmster te zijn met zijn eigen impresario.
Henk van Blijderveen zegt
@Leibele: Er zijn inderdaad Joden die De vries heten. Ze zullen net als heel veel niet-Joden ten tijde van de naamsaanneming daarvoor gekozen hebben.
@Jan: Ik vind het prijzenswaardig dat je al zo lang de naam Jan draagt. Maar ik weet ook, dat jij je waarde niet aan je naam ontleent. Ja, ja, ik weet het: Henk is ook ook niet alles, maar in Christus doet de naam er gelukkig niet toe.
Antoon Goderis zegt
Misschien moeten we opteren voor de methode van de Indianen die hun eigen naam kozen na een bezinningsperiode, waarin ze op een of andere manier een “openbarende” droom hadden… Soms veranderde die naam nog wel eens, naar aanleiding van bepaalde feiten of gebeurtenissen.
Maar ja, zo moet je niet meer betalen aan vadertje staat, en die vindt alle middelen goed om geld binnen te rijven, zelfs als het over je eigen eigenste naam gaat…
Maar weet je, hoe dikwijls je die naam ook verandert, je blijft toch steeds dezelfde, van nog steeds dezelfde vader en dezelfde moeder. Willen of niet… Zelfs al zetten ze je een nieuw uiterlijk op je schedel, nog steeds blijf je dezelfde Jan van Piet Luitjes, willen of niet…
Wellicht is het dan beter om één keer in het jaar een mombakkes op te zetten en vrolijk carnaval te vieren, en dan weer je juk op nemen en verder sjokken?
Henk van Blijderveen zegt
@Toon: Voor mij is het iedere dag carnaval. Maar ja, ik heet dan ook Van Blijderveen.