Ik nam een slok koffie.
“En”, vroeg mijn vrouw verwachtingsvol.
“Wat, en?”
“Proef je wat anders dan anders?”
“Nee, net als anders!”
“Dus ik had helemaal niet die dure Select Arome van Douwe Egberts hoeven kopen”, zei ze teleurgesteld.
Blijkbaar stompt gewenning de objectiviteit af. Wat ik verwacht bepaalt mijn waarheid. Een ernstige situatie.
Het mechanisme van gewenning houdt ook cultuur in stand. Cultuur is het resultaat van eindeloze herhaling, tot vertrouwdheid erop volgt. En als iets vertrouwd wordt, biedt het bescherming en houvast. Grootheden die nog eens in de macht mogen worden verheven wanneer ze groepsgewijs worden ervaren. Friezen ontlenen identiteit aan hun Elfstedentocht, FC Twente vormt Tukkers en de zachte G verenigt Limburgers.
Cultuur geeft eigenwaarde en bindt samen. Goede eigenschappen. Maar cultuur heeft ook schaduwkanten. Zij kan dominant worden. Dan wordt cultuur inperkend, verblindend en jaagt andersdenkenden van ommuurde vestingen.
Ook op kerkelijk gebied laat het begrip cultuur haar sporen na. De tamelijk jonge evangelische beweging heeft nog zo weinig cultuur, en is tegelijkertijd zo bang voor dogma’s, dat er soms een wildgroei aan denkwijzen woedt, waardoor de eigen groep niet meer vertrouwd aanvoelt. De loszandige shopgemeente. Terwijl juist bij traditionele kerken nog vaak de vertrouwde bastions worden verdedigd. De ontoegankelijke gewapend-beton-gemeente.
Ja, cultuur geeft houvast, maar kan ook groei belemmeren. Daarom is het van groot belang om een cultuurloos en eeuwig ijkpunt te hebben. Een ijkpunt gegeven door God. De Bijbel. Ik durf op Gods Woord te beweren, dat u hiermee nooit op de koffie komt.
Henk van Blijderveen
Reinie zegt
Inderdaad! Gelukkig verandert de Bijbel nooit!
Antoon Goderis zegt
Het spijt me erg, maar de Bijbel is wellicht al heel wat veranderd… Iedere vertaling, ieder overschrijven houdt gevaren in. Bovendien zijn de veranderingen niet alleen daar uit voort gekomen! Het is ook zo dat woorden in hun betekenis veranderen, neem het woordje loos, dat nu bijna equivalent is voor dom, stom, leeghoofdig, maar vroeger stond voor onschuldig en zelfs voor slim, sluw (de loze vos)… Waar je wel gelijk in hebt, is dat de Geest van de Bijbel gelijk is gebleven. Het moeilijke is de Geest niet te verwarren met je eigen interpretatie. Mij lijkt dat we alles moeten ijken aan: God boven al, en de naaste als je zelf… En dat is al verschrikkelijk moeilijk !