“Wat doet God?” is de laatste column in een serie van drie die ik voor de Gastendienst van Evangelische Gemeente Berea-De Maten heb geschreven. De vorige columns hadden als thema “Wie is God?” en “Wat wil God?”
“Zomaar” vader worden
Wat doet God? is het thema van de Kerstgastendienst. Ik moest denken aan Jozef, toen een engel van God hem in een droom vertelde: “Jozef, zoon van David, wees niet bang je vrouw Maria bij je te nemen, want het kind dat ze draagt is verwekt door de Heilige Geest. Ze zal een zoon baren. Geef Hem de naam Jezus, want Hij zal zijn volk bevrijden van hun zonden.”
Het zal je maar gebeuren! “Zomaar” vader worden. Wat moet je geloven, wie moet je geloven en wie gelooft jou? Een emotioneel landschap met hoge pieken en twijfelachtige dalen. Ik hoor bijna de stemmen, 2000 jaar geleden: “Heb je al gehoord dat Maria zwanger is van Jozef? En ze zijn niet eens getrouwd!”
Nee, hun situatie was beslist niet makkelijk!
Geloven is niet makkelijk
Net zo goed dat geloven in onze tijd niet makkelijk is. Je moet oproeien tegen de brede stroom van de evolutionisten en sceptici. Je moet meewarige blikken incasseren als je vertelt over Jezus, die aan het kruis gestorven is voor jouw zonden. En als je vertelt dat Hij ook nog is opgestaan en leeft, word je niet zelden versleten voor een extremist. Ja, dan denkt ook een christen wel eens “hoe nu verder?”
Aardse rampspoed
En dan heb ik het nog niet eens over de aardse rampspoed die zowel christenen als niet-christenen bedreigt. De hele financiële crisis zou wel eens kunnen ontaarden in wereldwijde armoede, voedselschaarste en energietekorten. En als mensen in het nauw zitten worden ze vervelend, dus oorlogen zullen niet uitblijven. Pandemieën, milieuproblemen en natuurrampen zullen in frequentie en omvang toenemen. Het is een scenario dat niet alleen door logisch nadenken is te schetsen. Ook de Bijbel voorzegt het.
Een beangstigend scenario voor hen die niet geloven. Maar degenen die Jezus hebben aangenomen als hun Redder en Heer, hoeven niet te wanhopen. Zij weten dat hun “hoe nu verder” vast in zijn hand ligt. Daarom vieren zij met blijdschap de geboorte van Jezus!
Henk van Blijderveen
Jan zegt
Gods goedheid, liefde, erbarmen en trouw, lijkt bij veel mensen helaas meer dan ooit iets uit een stoffig schouwspel, en het laat hen eenzaam achter in het magere woord angst en onvrede.
Zonder God houdt hij alleen nog maar een vage ethiek over.
Jezus droeg liever onze zonden, dan de gedachte aan onze wanhoop en verlorenheid.
Hij liet de deur van de hemel achter zich op slot vallen, en koos om zich aan ons te laten zien als VERLOSSER.
De engelen hebben dat in Bethlehem, als eersten, goed begrepen.
Nu wij nog