Gisteren was het met 15,9 graden de koudste 19e augustus sinds 1924. Bovendien trok bui na bui over. In deze herfstige omstandigheden fietste ik gehuld in regenpak naar recreatieplas Bussloo. Om hazelnoten te verzamelen.Het is een goed hazelnotenjaar en mijn emmer zat al snel half vol, toen een wat oudere man, ik schat hem een jaar of 80, halt hield. Hij zat in een blouse met korte mouwen en korte broek op zijn fiets, het hoofd bedekt met een basketbalpet. Het weer scheen hem niet te deren. De man had het voorkomen van een gepensioneerde bokser; enorm geblokt en voor zijn leeftijd nog kras.
Hazelnoten slecht voor nieren?
“Ben ie aan’t kiek’n of ze al goed bint?”
“Ja. Ze beginnen al mooi bruin te worden.”
“Weet ie welk’n de lekkersten bint? Die kleintjes. Ze hangt an die struken die een beetje gèlig blad hebt.”
“Blijkbaar bent u een kenner.”
“Ja, k’heb ze vulle eplukt, maar bin d’er met uutesche’en.”
“Waarom dan?”
“Ze bint slechte veur de nier’n. Een vriend van mien had het aan de nier’n en mocht ze van de specialiste niet meer èt’n. Hé is al joaren dood.”
Mijn halfvolle emmer hazelnoten leek plots te zijn veranderd van een kostbare natuurschat in een levensbedreigend gevaar.
“Ik zal het wel eens nakijken op internet”, zei ik wat beduusd. De vitale tachtiger scheen me van een vroege dood te hebben gered en ik had dringend behoefte aan een wending van het gesprek.
“Woont u hier in de buurt?”
“Ik kom achter Terwolde weg.”
“Dan moet u nog wel een aardig eindje fietsen.”
Hij wees op zijn Koga en zei: “K’heb al 105.000 kilometer op disse fietse erejen.”
“Dan zal het wel een oude fiets zijn zeker?”
“Vief jaor”, zei hij triomfantelijk. “En dan heb ik nog neet ens hulp, zoals ie.” Hierbij wees hij guitig op de accu van mijn e-bike. We waren uitgepraat… De krasse knar liet mij achter met een hazelnootprobleem en een rekensommetje, waar 21000 fietskilometers (!) per jaar uitkwam.
De werking van hazelnoten
Eenmaal thuis ben ik gelijk gaan googelen. En wat blijkt: hazelnoten zijn supergezond! Heel veel vitamines en mineralen. Ze zijn goed voor hart en bloedvaten, cholesterolregulerend en kankerpreventief. Op de site van de Nierstichting las ik enkel een klein bijzinnetje voor niersteenpatiënten. Zij moeten de consumptie van groene bladgroente, cacao, chocolade, cola, thee en noten beperken.
Ik trek daarom de conclusie dat de man tot bovenleeftijdige prestaties in staat is omdat hij nog steeds teert op een jarenlange hazelnootcomsumptie. En dat zijn vriend weleens gestorven kan zijn aan een verwaarloosde griep…
Henk van Blijderveen
Rob Alberts zegt
De krasse baas uit jouw verhaal doet vast nog meer.
Meer dan 20.000 fietskilometers per jaar maken professionele wielrenners waarschijnlijk ook wel.
Met mijn fietsuitstapjes doe ik hem dat niet na.
Leuk beide een fietsblog vandaag.
Vriendelijke groet,
jan Vehof. zegt
Iemand die vierhonderd kilometer in de week fietst, dat betekent een gemiddelde van zestig kilometer per dag, mag best wel als een echte pedaalheld worden bestempeld.
Daarbij vergeleken ben ik maar een sullige toeschouwer.
Het doorkruisen van de wereld per fiets heeft als een onvergetelijke bijwerking, dat je op zekere dag ergens Henk van Blijderveen tegenkomt.
Een ongmoeting waar je nog dagen, weken, zelfs maanden over napraat.
Zijn teksten bieden dan ook steeds weer opnieuw een optimistische kijk op het ingewikkelde bestaan.
Hij is een afgestudeerde propagandacomponist voor een betere kijk op de hemel.
Erwin de Ruiter zegt
Haha, nice. Via CIP even een kijkje gaan nemen op je blog; goed geschreven!
Dineke zegt
Heel mooi geschreven. Heb ‘m gedeeld op mn FB-pagina 🙂
Via CIP kwam ik hier terecht. Hele mooie getuigenis.
Gods zegen!